Open Society Institute Mental Health Initiative
 Club Rotary Timişoara Cetate
 Club Rotaract Timişoara Cetate
 SC Gauss SRL

Parteneri:
Fundaţia de abilitare
"Speranţa"

Copil-Speranţa.ro
The National Attention Deficit
Disorder Information and
Support Service

Asociaţia Nagual

Parteneri media:
TM Press
www.tmpress.ro - Informație curată
Radio România Timişoara
Radio Romnnia Timisoara
TVR Timişoara
TVR Timisoara

   Întrebări frecvente


 1. ADHD este o afecţiune diagnosticată recent?
  ADHD nu este o afecţiune diagnosticată recent; a apărut în literatura clinică sub diferite denumiri încă din 1902. Anterior au fost folosite denumiri precum: afecţiune cerebrală minimă, disfuncţie cerebrală minimă, sindrom hiperactiv şi deficit de atenţie cu sau fără hiperactivitate.
 2. ADHD este o afecţiune medicală?
  Da. ADHD este o afecţiune medicală, datorată unui dezechilibru chimic la nivelul creierului.
 3. ADHD influenţează aspectele vieţii sociale ale copilului şi familiei?
  Da. ADHD este o tulburare neuropsihică a dezvoltării autocontrolului care interferează cu dezvoltarea normală şi afectează activităţile de zi cu zi. Această tulburare afectează toate aspectele vieţii sociale ale persoanei suferinde de ADHD, inclusiv relaţiile de familie, la şcoală şi la joacă; ADHD inhibă respectul pentru reguli şi împiedică integrarea socială.
 4. Cum se manifestă ADHD?
  ADHD se manifestă printr-o serie de simptome cum ar fi dificultăţi de concentrare şi atenţie, incapacitatea de a controla impulsivitatea şi dificultatea de a menţine sub control nivelul activităţii fizice. Persoana suferindă de ADHD întâmpină dificultăţi de coordonare comportamentală în timp, de realizare a obiectivelor şi de conformitate cu aşteptările societăţii privind comportamentul.
 5. ADHD trece odată cu vârsta?
  Nu. Aproximativ 60% dintre copiii diagnosticaţi cu ADHD continuă să manifeste simptome şi la vârsta adultă. Prognoza privind viitorul unui copil diagnosticat cu ADHD este tristă dacă nu se recurge la tratament. Aceşti copii riscă mari dificultăţi sociale, emoţionale, comportamentale sau academice.
 6. Persoanele afectate de ADHD au întotdeauna probleme de atenţie?
  Uneori persoanele cu ADHD pot fi capabile de o atenţie excesivă orientată asupra unui anumit lucru, ignorând celelalte aspecte înconjurătoare.
 7. ADHD este consecinţa unei atitudini parentale neadecvate?
  Nu. Oamenii de ştiinţă găsesc din ce în ce mai multe dovezi că ADHD nu îşi are originea în mediul familial, ci în cauze biologice.
 8. Ce fac dacă îl suspectez de ADHD pe un copil?
  Diagnosticul de ADHD poate fi stabilit doar de către un expert. Primul partener de discuţie într-un astfel de situaţie trebuie să fie medicul de familie sau medicul pediatru. Aceştia vă pot îndruma spre un medic psihiatru sau psiholog care lucrează în domeniul clinic.
 9. Inteligenţa copilului este influenţată de ADHD?
  ADHD nu este o tulburare legată de inteligenţă. Copiii foarte inteligenţi sau lipsiţi de inteligenţă pot avea ADHD în egală măsură. Există multe tulburări şi dizabilităţi care seamănă cu ADHD şi au simptome similare cum ar fi deficienţele de învăţare, tulburările sociale sau emoţionale.
 10. Se poartă urât numai ca să enerveze şi să jignească?
  Majoritatea copiilor cu ADHD aşa se poartă. Nu au intenţia să-şi supere părinţii profesorii sau colegii.
 11. Persoanele cu ADHD îşi petrec o mare parte din viaţă mergând la doctori şi psihologi?
  Cei care ţin ADHD sub control merg la doctor de 3-4 ori pe an câte 30 de minute. Este posibil să meargă şi la terapeut de 1-2 ori pe săptămână, şi la meditator.
 12. Copilul trebuie să se comporte perfect şi să se supună fără apel regulilor părinteşti?
  Nu este realist să te aştepţi de la un copil cu ADHD să se comporte perfect. Trebuie să avem acest obiectiv, însă vom accepta şi greşelile.
 13. Copilul trebuie să studieze cel puţin două ore pe zi, chiar dacă nu are teme de făcut?
  Dacă copilul are deficit de atenţie şi a făcut tema parţial, trebuie să fii mulţumit. Este nerealist să aşteptăm mai mult de la el. Ar trebui să ne socotim norocoşi. Are nevoie de odihnă după ce face tema dată.
 14. Dacă are copilul prea multă libertate, va distruge totul? Va lua decizii greşite, îşi va face rău şi îşi va distruge viaţa?
  Prea multă libertate strică, dar tinerii trebuie să înveţe să-şi asume responsabilitatea; acest lucru se poate învăţa având restricţii, responsabilitate şi o oarecare libertate; uneori, când îşi foloseşte libertatea, îşi poate face rău; în acest caz libertatea trebuie limitată pentru o perioadă de timp, iar apoi i se va da o a doua şansă.


 Continental Corporation
 Hotel Strelitia Timisoara
 Arcatim Farmaceutice SA
  

      

   Creare cont nou
   Recuperare parola


 

 

      


 
Un nou început. Inaugurarea noului sediu al F.A. Speranţa,
3 decembrie 2013

Campania "ADHD EXISTĂ"

FLASHMOB ADHD EXISTĂ


Curs de formare: Evaluare şi intervenţie în cadrul tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie  Acasă| Dezvoltare| ADHD| Articole şi Studii| Evenimente| Librărie| Centrul de resurse| Întrebări frecvente| Galerie foto| Forum| Contact
Copyright (c) 2011-2014 www.adhd-speranta.ro. All rights reserved. Website by Bin Soft&Hard